onsdag 30 mars 2011

Hälsa och kärnkraft

Källa: http://www.nyheterna.net/nyheter/oskarshamn/veteran_beraettar_om_kaernkraftstillbud_i_oskarshamn

Tummat på säkerhet
- Jag har sett så många exempel på att man tummat på säkerheten att det är otroligt egentligen att det inte har hänt något riktigt allvarligt.
- Jag har varit rädd många gånger. Men jag tjänade ju bra och hade ett bra jobb.
Det är händelserna i Japan som förmått Bo Gillisson att nu vilja berätta om sina upplevelser av säkerheten vid kärnkraftverket i Oskarshamn. Kärnkraftsreaktorerna i Japan, som havererat på grund av tsunami och jordbävning, är trots allt av samma grundmodell som Oskarshamns kärnkraftverk.
- Folk tror att allt är helt säkert på kärnkraftverket i Oskarshamn, men så är det tyvärr inte. Det finns så mycket som kan hända. Den mänskliga faktorn spelar alltid in.

En journalist ställde frågan till MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) om  hur stora chanserna var för att det som inträffat i Japan skulle inträffa här. Svaret blev att det inte var någon större risk eftersom vi inte ligger i riskzonen för jordbävningar eller tsunamis. Oerhört intelligent svar som undvek frågan på ett smart sätt. Visst vi borde inte gå runt och vara rädda för jordbävningar och tsunamis men vi borde vara rädda för en partiell härdsmälta orsakad av t.ex. den mänskliga faktorn eller kanske till och med med anledning av en terrorattack.

Vad har vi för behandlingsalternativ om vi skulle bli utsatta för höga stråldoser?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar