måndag 7 mars 2011

Nano finns var?

Surfade för skojs skull på Kemikalieinspektionens hemsida och lurade på om de  hade någon information om Nano och dess användningsområden. Ooops vad jag fick ont i maggen när jag kom till den preliminära listan som gjordes 23 oktoner 2008.
PM 1/09 Användningen av nanomaterial i Sverige 2008 – analys och prognos Kemikalieinspektionens kartläggning av nanomaterial i Sverige år 2008 och påträffade titandioxid, kiseldioxid, zinkoxid, metaller, nanoleror, polymerer, nitrider och kol­nanorör i produkter på den svenska marknaden. 75 procent av nanomaterialet i svenska nano­produkter var keramiska material, 13 procent var kolbaserade, 7 procent var metaller och 5 procent polymerer. Engelsk sammanfattning.
Vill nämna ett fåtal:
Livsmedel och livsmedelsadditiv energidrycker kosttillskott livsmedelsbehållare antibakteriella redskap skärbrädor plastomslag/film, nanote, chokladdrycker, aktiv rapsolja.
Personlig hygien/hälsa hörhjälpmedel kontaktlinser kroppstvättmedel cellulitbehandlning tandkräm/pulver shampoo, hårgeler deodoranter insektsavskräckningsmedel antibakteriella krämer bandage graviditetstester för hemmabruk läkemedelsavsöndrande plåster konstgjord hud.
 Kosmetik Hud- och fuktighetskrämer hudrengöringsmedel solskydd läppstift, maskara, underlagskräm Make-up removal .
 Kläder och textil skrynkel- och fläckfribehandling antibakterie och antiluktkläder antibakteriella tyger UV-resistenta och skyddande kläder flamskyddade tyger
 Leksaker och barnartiklar fläckresistenta mjukisdjur antibakteriella sugnappar, muggar, flaskor X-boxar och spelstationer antibakteriell stoppning i leksaker
Nanoprodukter på svensk marknad (obs per 2008):
Vara på svensk marknad som har troligt nanomaterial – oops igen – (troligt innebär att man inte vet…..)
Here we gooooo:
Förband, kontaktolja, kosttillskott, solskyddskräm, tandkräm, hudkräm, rengöringsmedel, avfettningsmedel, kläder, sockor, skosulor etc. samt allt som tillkommit mellan 2008-2010……
Övrigt:
 Nanosilver kan däremot finnas i kosttillskott i kolloidal form. Flera andra kosttillskott och födoämnen kan också köpas i nanoform t.ex. finpulvriserad vitaminB12 och Ginseng i dispersion. Förutom olika kosttillskott verkar svenska livsmedel ännu inte innehålla avsiktliga nanomaterial. Möjligen kan det finnas livsmedelsförpackningar som innehåller sådana, närmast till hands ligger då spärrskikt av nanokiseldioxid(nanosilika) i dryckesflaskor av PET.
 I stort befinner sig nanomedicin ännu på ett prekliniskt, experimentellt stadium (3). Det finns ett godkänt preparat i Fass som tillverkas med nanopartiklar men dessa finns enligt Läkemedelsverket inte kvar i den färdiga medicinen. Det finns inte heller några andra mediciner innehållande nanomaterial i Sverige om man inte räknar de som innehåller det sedan länge använda sättet att använda liposomer som bärare av det aktiva ämnet.
 Tandkräm som sägs reparera små skador på tänderna gör så genom att de innehåller nanostora partiklar av hydroxiapatit, det naturliga ämnet i tänder, som går in och fyller ut håligheterna (45, 46).
 Precis som är fallet i Danmark är det svårt att hitta svenska kosmetiska produkter som innehåller nanopartiklar. Inga indikationer via namnet har hittats vid besök i butik och Läkemedelsverkets Kosmetikregister har vid förfrågan om nano till sina anmälande företag hittat endast titandioxid och zinkoxid. Vid en undersökning av solskyddsmedel 2008 uppgav flera leverantörer att medlen innehöll nanopartiklar(39). Solkräm kan göras genomskinlig genom att använda nanopartiklar reflekterar skadlig UV-strålning samtidigt som de släpper igenom synligt ljus. Denna användning är också känd av branschen liksom den gängse tekniken inom kosmetiken att använda miceller, mikro- till nanostora ”droppar” emulgerade eller dispergerade i fett eller vattenfas för jämn applicering och hudpenetration. Kosmetikan på den svenska marknaden innehåller detsamma som på den övriga europeiska marknaden och generellt förekommer därför nanomaterial i solskyddsmedel, hudvårdsprodukter och tandkräm också i Sverige (45, 46).
 Inom textilområdet finns det kläder som är vatten, fläck- och skrynkeltåliga beroende på att fibern modifierats genom påkoppling av små perfluorerade kolkedjor. Visserligen är dessa molekyldelar små men det är inte storleken som gör att de blir smutsavstötande utan fluoregenskaperna varför det är svårt att beteckna detta som en nanoprodukt. Liknande invändningar kan göras för kläder, t.ex. sportstrumpor som innehåller silver för att motverka bakterietillväxt, det rör sig förmodligen om silvertrådar som släpper silverjoner, inte om nanosilver.
Det finns också ett märke av sportkläder där textilen gjorts vattenavstötande genom beläggning av ytan med dendrimerer, förgrenade polymerer, som gjorts vattenavstötande. 24 Silver, som sägs vara nano, mot bakterier finns i filter till en dammsugare och i luftkonditioneringsutrustning (med Ginseng!
Tack Uppdrag Granskning för att ni tog upp ämnet och nästa steg borde bli att diskutera nuvarande lagstiftning som tyvärr tillgodoser tillverkarnas behov före konsumenternas, eller?  
Enkelt för minnet när det är dags för shoppinglistan: metalloxiderna dominerar – välj bort dem tills motsats bevisats!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar