måndag 7 mars 2011

Carbendazim förbjudet men används ändå




Franska Eurofins, ett av världens ledande livsmedelslaboratorier, har på uppdrag av Testfakta analyserat åtta olika fabrikat av apelsinjuice på den svenska marknaden och letat bland annat efter spår av bekämpningsmedel.
Analysen visade att samtliga juicer utom Brämhults innehöll antimögelmedlet carbendazim, som är förbjudet i Sverige sedan tio år. Mest innehöll den nypressade God Morgon-juicen, med 0,06 mg/kg.
– Carbendazim har mutagena egenskaper som ger upphov till förändringar på foster och reproduktion, så pass allvarliga egenskaper att det inte borde få finnas, säger agronom Peter Bergkvist, tidigare på Kemikalieinspektionen, numera på Jordbruksverket.
Jag kommer fortsättningsvis inte att köpa någon av dessa apelsinjuicer tills dess information kommer ut att bekämpningsmedlet inte längre används. Konsumenterna styr glöm inte det! Det vi ratar plockas bort ifrån hyllorna.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/forbjudet-medel-i-apelsinjuice-1.1216984
Vad säger man? Denna kemikalie bannlystes redan 2001 i USA och man kan ju fråga sig varför det fortfarande dyker upp som gubben i lådan på våra svenska matbord. Är det så att det finns en djup önskan att se vad som händer……. det kanske inte bara är fiskar som kan födas med två huvuden, eller?
Köp ekologiska apelsiner och pressa din egen juice för då minimerar du i varje fall intaget av bekämpningsmedel. Juicetillverkarna pressar apelsinerna med skal och allt… ingen skalning där inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar