söndag 8 maj 2011

Food safety for whom????

A new briefing by GRAIN looks at how "food safety" is being used as a tool to increase corporate control over food and agriculture and what people are doing about it.

School children in the US were served 200,000 kilos of meat contaminated with a deadly antibiotic-resistant bacteria before the nation's second largest meat packer issued a recall in 2009. A year earlier, six babies died and 300,000 others got horribly sick with kidney problems in China when one of the country's top dairy producers knowingly allowed an industrial chemical into its milk supply. Across the world, people are getting sick and dying from food like never before.

Governments and corporations are responding with all kinds of rules and regulations, but few have anything to do with public health. The trade agreements, laws and private standards used to impose their version of "food safety" only entrench corporate food systems that make us sick and devastate those that truly feed and care for people, those based on biodiversity, traditional knowledge, and local markets.
"Corporations are increasingly in the drivers seat because they set the standards and implement them while governments merely frame the rules and clean up the mess," says GRAIN Director Henk Hobbelink. "These food and agriculture standards are spreading everywhere and are being used by Walmart and other corporations to organise markets according to their interests."
Läs vidare: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=24645

Dags att bilda ett livsmedelsverk med uppgift att skydda de svenska konsumenternas hälsa. Det pratas om fett-taxor och annan bullshit på hälsofronten men det finns inte många politiker som ifrågasätter vad industrin lägger i vår mat och vad detta innebär för vår hälsa.
En bekant undrade igår hur bra det egentligen är för Sverige och den svenska ekonomin att vi har en massa sjuka människor. För det skapar faktiskt arbetstillfällen och gynnar näringslivet.
I början på 90-talet ville regeringen satsa på friskvård eller skall vi kanske kalla det för förebyggande vård och ett stort antal friskvårdsterapeuter utbildades. Dessa fick förstås inga jobb inom vården eftersom man uppenbart inte vill satsa på att förebygga sjukdomar utan ville ha kvar det gamla systemet.
Friskvårdsterapeuterna hamnade då liksom i den alternativa sfären och fick inte så hög status. Denna grupp skulle kunna göra mycket gott inom äldrevården idag om det nu är så att vi vill bevara våra äldres hälsa och ge dem ett värdigt liv i livets slutskede. Jag bara undrar ........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar