fredag 28 september 2012

Inaktivt liv lika farligt som rökning

Om man vill förbehålla sig rätten att kritisera rökare i fortsättningen så måste man se till att hålla sig i topptrim. En soffpotatis är nämnligen lika benägen till att dö som en rökare.

Nya rön har kommit ut i dagsljuset där den senaste forskningen visar att fysisk inaktivitet dödar lika många som rökning.

Fysisk inaktivitet har definierats som att inte vara fysiskt aktiv på medelnivå (t ex gång) i minst 30 minuter och minst fem gånger per vecka eller på hög nivå (t ex löpning) minst 20 minuter per gång och minst tre gånger per vecka.
Sammantaget beräknas att fysisk inaktivitet orsakar 5,3 miljoner prematura dödsfall per år globalt, vilket är i samma storleksordning som rökning. Det är onekligen en stor andel av de totala 36 miljoner dödsfall per år i icke-smittsamma sjukdomar, infektionssjukdomar undantagna.

Det intressanta med studien är att man valt att titta på riskerna med att vara fysiskt inaktiv, till skillnad från att lyfta fram fördelarna med att vara fysiskt aktiv. Detta är med andra ord samma inställning som när det gäller rökning då riskerna med rökning oftare understryks än fördelarna med att vara rökfri.

Läs hela artikeln:


http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=18690

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar