onsdag 12 september 2012

Insulinfri straffad av korrupta dietister


http://www.alternet.org/personal-health/how-corrupt-dietitians-group-has-taken-over-nutrition-advice-america
 How a Corrupt Dietitians' Group Has Taken Over Nutrition Advice in AmericaThe Academy of Nutrition and Dietetics is engaged in a turf war over the right to give nutritional advice -- and sell it to the highest bidder.
 
Jag gillar denna typ av artiklar eftersom de uppmanar till kritiskt tänkande. Vi har gått in i en helt ny era när det gäller hälso och sjukvård. En era som inte är lik den tidigare, den som vi alla är vana vid, den eran där människan skulle komma i första hand. Nu är det den globala världsekonomin som styr samtliga marknader och allt räknas i kronor och ören...... även här i Sverige.
Vi konsumenter hamnar ständigt i krig som pågår mellan olika företag och vi måste förstå att det oftast handlar om vem som skall vinna de stora och livsnödvändiga intäkterna. Alla vill ju överleva och det vi ju även vi vanliga människor, eller?
 
Denna artikel handlar om Steve Cooksey som valde en lite annorlunda diet än den som diabetesdietisten förespråkade. Inte nog med att hans blodsockernivå stabiliserade sig utan han tappade även cirka 35 kilo på kuppen. Den självvalda dieten resulterade i en ny diagnos där läkaren satte ut insulinet.
Tre år senare, fortfarande smärt och smidig så hamnade Steve i en annan problematik. Han blev anklagad för att utöva näringslära utan erfoderligt tillstånd och anmodades ändra innehållet i sin blogg. Om han inte gjorde detta så kunde han se framtiden an bakom galler. (hans blogg: diabetes-warrior.net.)
Jag kan inte annat än le för vad handlar det om egentligen? Jo, att en privatperson lagt sig i den stora debatten som pågår mellan olika hälsoutövare... den debatten som handlar om vilket som är mest nyttigt för kroppen.... fettfri eller fettrik diet. Steve ville väl bara dela med sig av sin erfarenhet till andra som står och vankar med sina matbeslut.
Gällande lagstiftning i North Carolina påstår att deras uppgift är att säkerställa invånarnas hälsa från att skadas utav okvalificerade utövare. Visserligen är detta jättebra men borde de inte då även slå ner på de läkare som föreskriver läkemedel där stora biverkningar är befarade eller kända? Var skall gränserna dras? Skall vi som make/maka behöva oroa oss för att tala ute i det fria. Någon kan ju höra att jag säger till min man att vi inte skall äta t.e.x. majsstärkelse eftersom det med all sannolik kommer ifrån genmodifierad odling. Kan jag bli anklagad för att felaktigt leka dietist?
Alla vi vanliga dödliga försöker följa de kostråd som verkar vara de riktiga men kanske vi skall ta och titta på vem som finansierar kostrådsframtagningen och ligger bakom vilka produkter vi skall välja som nyttiga för hälsan. Sponsorer att nämna ... Coca-Cola, Pepsi, Mars, Hershey´s etc.
Lycka till i djungeln!
 
Måhända Steve är irriterad gällande sin blogg samt att han inte längre får sprida budskapet men han slipper i varje fall insulinet. Och även de skador som alla diabetespatienter får förr eller senare.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar