måndag 24 september 2012

Koka ris reducera arsenik

Enligt uppgift skall det gå att minska mängden av oorganiskt arsenik i ris genom att man sköljer riset mycket noggrant före man kokar det.

Efter sköljning så kokas riset i 6 delar mer vatten än ris, dvs 6 dl vatten till 1 dl ris. När riset är färdigkokt så slås överflödig vätska bort.

Denna metod är den gamla traditionella för riskokning i Asien. En urgammal metod som ersatts av en modern, där vattnet med innehåll som vitaminer, mineraler och annat (som tex arsenik) skall sugas upp av riset för att ge ett högre näringsinnehåll.

Vi har via TV blivit instruerade om att ris måste sköljas ordentligt innan tillagning men jag kan inte minnas att vi fick veta varför, tror att det nämndes något om bekämpningsmedel. De kanske till och med visste om att ris kan innehålla stora mängder arsenik men valde att inte nämna det. Kanske är det till och med en urgammal kunskap som fått falla i glömska för nytt modernt forskningstänkande.
 
Förvällning och bortslagning av vatten är ingenting nytt i min värld. Så gjorde min gamlamormor och säkert hennes gamla mormor också.

Forskning i ämnet har utvisat att man via bortslagning av vattnet kan reducera innehållet av arsenik med cirka 30%.


När det gäller övriga produkter av ris så får vi vänta och se vilka råd forskarna kommer med samt huruvida det går att minska mängden arsenik i dessa produkter eller ej. Förmodligen kommer de bara att höja gränsvärdena men den som lever får se.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar