lördag 20 oktober 2012

ADHD medicin populärast i Värmland??

Here we go again.....    

Läkare skriver ut läkemedel för fel åldersgrupp och apoteken bara lämnar ut pilleraskarna. Nja, så har det varit under lång tid men det verkar som om det tillkommit ett tillägg som säger att, om preparatet varit verksamt på patienten i unga år, så kan man fortsätta. Det positiva med att göra så här är att man genomför studier på personer utan deras vetskap och att forskare, som jobbar likt Kaisser i Californien, bara kan sitta och läsa journaler några år senare för att få fram s.k. evidens baserade vetenskapliga resultat.

Åt fanders med vetenskapliga bevis och varmt välkomna till den nya tidsandan där vetenskaplig evidens är av underordnad betydelse. Låt oss alla få en ADHD-diagnos eller någon annan bokstavskombination,  och sedan dra oss tillbaka till tryggheten i hemmets lugna vrå helt övertygade om att vi nu kan känna oss  fullständigt normala. Lika normala som alla andra vi dagligen möter och som muntert delger via mediciner de betalar för.

De nya svenskarna struntar fullständigt i vad de får för medicin huvudsaken är att de får någon. En diagnos och ett populärt piller är allt man behöver för att vara en i gänget. 2012 års viktigaste ord är samhörighet över medicinska gränser. Ute är samhörighet gällande mångfald och fritt religiöst utövande och tänkande.

Man får vara skärpt för att undvika att bli insnöad vid min ålder.

Vad är orsaken till att just Värmlänningarna ligger över riksgenomsnittet när det gäller medicinering emot adhd?
Har vi en bättre fungerande psykiatrisk vård eller har vi bara mer pillerföreskrivare?
För att få svar på dessa frågorna så måste man vända sig till de vuxna och ifrågasätta varför ökningen skett just  i deras åldersgrupp. Kan det finnas en koppling till arbetslöshet och svårigheten att få jobb? Handlar det om mobbade individer som inte vågar slå näven i bordet på grund av risken för att bli uppsagd? Orsakerna kan vara många.

Men hav förtröstan det finns läkemedel gott folk.... det finns säkert massor av oprövad medicin att tillgå just för denna åkomma. Läkemedel som endast är godkända att användas på personer under 20 år. Eller jag kanske formulera mig som de gjorde i gårdagens Metro....att medicinen inte är godkänt för personer över 20 år. Ja, precis, just därför, medicinen är inte testad på vuxna så man vet liksom inte doser och olika dosers effekt på kropp och knopp. Men vem bryr sig? Inte patienterna i alla fall.... och om det går åt fanders så går det ju ändå bara emot förtidspension och F-kassa... så vem klagar i dessa tider?

Förmodlingen bara jag, eller? 

Överläkare Niklasson i Kristinehamn och ledamot i läkemedelskommittén säger följande:
-Tidigare var det bara barnpsykiatriker som fick skriva ut läkemedel mot adhd. Men patienterna blev äldre och det gjordes misslyckade försök att sätta ut medicinen. Patientens problem kom tillbaka och då insåg man att även vuxna behövde kunna skriva ut läkemedlet.

Kan det vara så att långvarig medicinering med narkotiska preparat leder till biverkningar och beroende... men det var väl ändå andemeningen ifrån början eller hur?
Sedan glömde Niklasson att nämna att en marknad för ett läkemedel alltid expanderas för att toppa intäkterna, så som djur etc. Ibland undrar man när de skall gå in på de dödas marknad.... kanske kunde vara bra att ha några extra piller i kistan utifall någon skulle vakna upp.

Under de senaste fem åren har utskrivning av läkemedel mot adhd ökat dramatiskt – parasiter i dricksvattnet kanske?

Dr Niklasson varför glömde du tala om vilket/vilka preparat ditt uttalande åsyftar?

Vill du veta källan? Då är det bara att googla Värmlands Folkblad - vi lever i ett informationssamhälle, eller hur?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar