söndag 7 oktober 2012

Aspirin och myten om värktabletten

http://www.svtplay.se/video/324303/myten-om-varktabletten


Dokumentären: Myten om värktabletten ger lite mer information än fass bipacksedel.
Missbruk av värktabletter har svårare biverkningar än man tidigare trott!
Minst 1 person dör årligen av inre blödningar i magen. Ta inte ihop med alkohol eller efter alkoholintag.
Aspirin har en blodtunnande effekt som sitter i upp till 5 dagar. Tala om för tandläkare och läkare om du tagit Aspirin eftersom blödningar blir svårare att stoppa med blodförtunnande i blodet.
Läkare rekommenderar inte att Aspirin används som smärtstillande medel. Det finns andra typer som är bättre i detta avseende.
Däremot har Aspirin numera andra användningsområden som te.x. vid hjärtattacker och stroke, för att förhindra att det sker fler förträngningar. Tillverkaren vill dock att Aspirin skall användas i förebyggande syfte och studier pågår angående detta vilka kommer att bli klara om cirka 3 år. Stor oenighet huruvida nyttan överstiger biverkningarna råder.
Bara för att ett läkemedel är receptfritt så innebär det inte att det är ofarligt och säkert.  Här gäller eget ansvar och egna val när det gäller vilken livsstilsprodukt du vill använda.


Aspirin®

Detta läkemedel är receptfritt. Aspirin måste trots det användas med försiktighet för att uppnå det bästa resultatet.
Aspirin innehåller acetylsalicylsyra och är smärtstillande och febernedsättande. Den smärtstillande effekten beror på att acetylsalicylsyra motverkar bildningen i vävnaden av speciella ämnen (prostaglandiner) som ökar smärtkänsligheten. Febernedsättningen beror på att acetylsalicylsyra ökar kroppens värmeavgivning.

Aspirin används mot huvudvärk, tandvärk, menstruationssmärtor, led- och muskelsmärtor, reumatiska smärtor, samt vid feber i samband med infektions- och förkylningssjukdomar.

Innehållsdeklaration  
Den aktiva substansen är acetylsalicylsyra 500 mg
Övriga innehållsämnen är mikrokristallin cellulosa och majsstärkelse.
En liten tanke slår mig, hur vet jag som konsument om det är ekologisk majsstärkelse eller om den kommer ifrån gmo-odlingar? Detta med tanke på konsekvenserna gällande långvarigt användande som framkommit i den franska råttstudien…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar