söndag 7 oktober 2012

Hjälp mitt barn har feber...







http://www.barnmorska.net/kost-och-halsa/lakemedel/180-paracetamol-till-barn.html


Här får du bra svar på dina frågor gällande barn och dina funderingar om när du skall ge ditt barn febernedsättande.

citerar:

Man ska ha i åtanke att feber är kroppens svar på att en främmande bakterie eller viruskommit in i kroppen.Febern är ett sätt för kroppen att göra det obekvämt för sjukdomsalstraren att vistas där genom att höja temperaturen.
Kroppen drar liksom igång en immunologisk kaskad som är bra för att snabbt bekämpa infektionen. Febern gör barnet mindre aktivt vilket är bra, iaktta först och främst allmäntillståndet hos barnet och följ hur infektionen utvecklar sig, om barnet har 39-40 graders feber på kvällen kan det ha gått över till dagen efter.

Det är viktigt att barnet dricker ordentligt med vatten eller annan vätska under febertillstånd. Gräddglass är svalt och energirikt och hjälper barnet att få energi till att bli frisk. Att tvätta barnet med en våt kall handuk brukar hjälpa till att hålla temperaturen i rimlig nivå.

Aktuell forskning har visat att spädbarn som får Paracetamol kan utveckla asthma och allergi i 6-8 årsåldern.
Ska man eller ska man inte ge febernedsättande läkemedel till små barn?

Paracetamol typ Alvedon efter angiven dos vid enstaka tillfällen, när temperaturen varit hög under någon dag. är inte straffbart på något sätt. Men generellt sett ska man ha is i magen första dygnet. Febern i sig är inte farlig, den behöver inte medicineras så fort den dyker upp. Man skall aldrig ge Paracetamol till barn för att de skall kunna gå till dagis eller skola. Vila och rätt kost är alltid förstahandsvalet vid lindrig infektion.

Bra mat vid feber är gräddglass, fruktkräm, fruktsallad och rikligt med vätska.

En grupp som mår bra av febernedsättande är de barn som haft feberkramper.

De behöver hållas svala när de har feber. De kan gärna sova med bara blöja eller trosa, inget tjockt täcke, kanske en fläkt eller öppet fönster.

Det är alltså inte ett absolut måste att ge barnet Alvedon när det har feber, så länge barnet leker, äter och dricker. Men blir barnet kinkigt och dricker dåligt kan paracetamol vara bra för barnets välmående och för att underlätta för föräldern att sköta barnet. Har barnet hackhosta, rinnsnuva och feber talar allt för en spontanläkande infektion och att barnet tillfrisknar av sig själv
När ska man då ge barnet febernedsättande?
När barnen är äldre och blir förkylda och febern varat ett par dagar kan det vara på sin plats med föreskriven dos av något paracetamol preparat. Man skall aldrig ge paracetamol för att kunna ta ett sjukt och hängigt barn till "dagis". Vila, vänlighet och vätska är de viktigaste komponenterna för att ett barn skall bli friskt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar