tisdag 10 mars 2015

E330 citronsyra inte längre vad namnet säger

Fick en länk sänd av en bekant idag eftersom han funnit en bra artikel om citronsyra.

Detta är viktig information för våra allergiker.

Kontakta tillverkaren om du är osäker på om det handlar om äkta citronsyra eller en biokemisk produkt.


http://www.aktavara.org/news.aspx?r_id=112765

E330, citronsyra, är en av livsmedelsindustrins mest använda tillsatser. Men trodde du att ämnet, med det oskyldigt klingande namnet, var tillverkat av citroner, så trodde du troligen fel.

Medlet, som har en antioxidativ, konserverande men framförallt surhetsreglerande effekt i allt från krossade tomater till läsk, är idag i själva verket en rent bioteknisk produkt.

Råvaran till citronsyra är sällan längre citroner eller annan frukt. Istället är den någon form av sockerhaltig lösning, inte sällan framställd av den billiga och i dagens livsmedel frekvent använda majsen. Till denna lösning sätts svampar av svartmögel, Aspergillus niger, som när de "äter" av sockret producerar bland annat citronsyra.

Nästa steg i processen är att filtrera bort själva möglet. För att sedan utvinna just citronsyran ur lösningen tillsätts det starkt basiska ämnet släckt kalk, kalciumhydroxid, varpå ett salt av citronsyra, ett citrat, fälls ut.

Detta salt omvandlas sedan tillbaka till citronsyra genom behandling med svavelsyra. Av citronsyra framställs också en handfull andra E-nummer med liknande effekt, kallade citrater.

Produktionen av citronsyra sker i stora fabriker, varav en stor del ligger i Kina. Enligt statistik från 2007 tillverkades ungefär 1,6 miljoner ton citronsyra i världen, varav ungefär cirka 70 procent användes till livsmedel.

En del personer uppger sig, bland annat på vår sajt, få allergiska reaktioner av tillsatsen citronsyra, vilket skulle kunna ha att göra med finns rester av mögel, mögelsporer eller mögelbiprodukter i tillsatsen. Vi känner dock inte till någon forskning som stödjer detta och EU:s matsäkerhetsmyndighet EFSA menar att biotekniskt framställd citronsyra är säker.

Ivar Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar